Click to listen highlighted text!

Level 1

Welkom bij level 1!

Hier kun je de  theorie van deze reis doornemen op jouw eigen tempo. Let ook op de icoontjes, als je op zoek bent naar een specifieke manier van leren!

Wat is belangrijk om te leren over de grote waterkringloop?

  1. Wat is luchtvochtigheid?
  2. Wat is afstroming en infiltratie?
  3. Welke processen komen in beide kringlopen voor?
  4. Kun je de grote waterkringloop in  eigen woorden uitleggen?

 

In de animatie kun je het proces in stappen zien!

 

 

  Bericht 3.  De reis naar de bergen.

‘We zijn op onze bestemming aangekomen! Niet iedereen is mee, we zijn uiteindelijk gesplitst in drie grote  groepen. Elke groep ging zijn eigen weg. Sommigen gingen gelijk terug naar huis,  anderen halverwege. Wij zijn gewoon doorgegaan.  De eerste groep van ons heeft de korte waterkringloop doorlopen. Het hele riedeltje verdampen, condenseren en weer terug de oceaan in vallen. We hebben hier eerder in detail over geschreven. Weet je het nog bij Reis 1? De overgebleven groep ging via de wind naar een andere plek. We kwamen boven land terecht. Hoe dat werkt met de luchtdruk en wind hebben  we ook eerder geschreven in Reis 2. Vandaag gaan we daar niet over verder schrijven. Nee, wij hebben de grote waterkringloop doorlopen!’

 

Waterdamp is water in gasvorm. Dit ontstaat door het opwarmen van water. Samen met de warme lucht, stijgt de waterdamp dan op. Niet alleen het zeewater kan verdampen , ook water van meren verdampt als het warm

wordt. Zelfs het water op de bladeren van planten en bomen verdampt! Als er veel waterdamp in de lucht zit dan zeggen we dat de lucht een hoge luchtvochtigheid heeft. Namelijk er zijn veel kleine waterdruppeltjes aanwezig. Bij een lage luchtvochtigheid is er minder waterdamp in de lucht. De luchtvochtigheid wordt berekent in procenten. Het percentage geeft aan hoeveel waterdamp er in de lucht zit. Dus 100% luchtvochtigheid is erg hoog en 0% is erg weinig. 

Wat gebeurt  er als de neerslag op de grond terecht komt?
Water gaat altijd naar het laagste punt. Denk maar aan een waterglijbaan, het water  gaat  altijd naar beneden. Het water blijft op het oppervlak en stroomt gezamenlijk naar het laagste  punt. Zo vormen riviertjes. Via de riviertjes gaat het water naar een meer of naar de zee. Dit  proces noem je afstromen.

Water heeft nog een optie als het op de grond ligt. Heb je wel eens koffie gezet? Om koffie te zetten heb je een filter nodig, koffie en water. Het water druppelt naar beneden door de koffie en door het filter. Dit hebben we afgekeken van neerslag! Als het  water op de grond ligt, kan  dit  namelijk de  grond in  druppelen naar het grondwater. Via het grondwater wordt het afgevoerd naar de zee! 

 

 Waterkringloop filmpje van Schooltv

 

 

Is alles helemaal gelukt? Kun je de volgende vragen in detail beantwoorden met de juiste begrippen?  

  1. Wat is luchtvochtigheid?
  2. Wat is afstroming en infiltratie?
  3. Welke processen komen in beide kringlopen voor?
  4. Kun je de grote waterkringloop in eigen woorden uitleggen?Als je nog even wilt oefenen met de uitleg erbij ga dan naar Reis 3.

Wil je kijken of je het zonder hulp kunt? Ga dan naar Level 2

Reis 3         Level 2

Terug naar boven
Click to listen highlighted text!