Click to listen highlighted text!

Home » Reis 1 – Korte waterkringloop

Reis 1 – Korte waterkringloop

Hoi!
Welkom bij Reis 1.
Vandaag gaan we proberen te achterhalen wat er in het bericht van mijn familie staat over de korte waterkringloop. Ik zal je elke keer een stukje laten lezen van het bericht. Dit stukje tekst kun je eventueel ook laten voorlezen.

Daarna krijg je een vraag over dat stukje. Zo kun je mij laten zien dat je het begrijpt.

Ik vertrouw erop dat jij ervoor kunt zorgen dat ik straks alles weet over mijn Reis! Je kunt eerst de animatie kijken als je dat wilt, dan heb je een beeld bij wat er gaat komen. Je kunt dit ook erna doen of tussendoor. Of helemaal niet!

Aan het eind is het belangrijk dat je de volgende vragen kunt beantwoorden over de korte waterkringloop.

  1. Welke vormen van neerslag zijn er? 
  2. Wat gebeurt er als water opwarmt?
  3. Wat gebeurt er als lucht afkoelt? 
  4. Hoe ontstaat stijgingsregen?
  5. Wat is een kringloop?

Bericht  1. Een deel van ons is alweer thuis gekomen. 

‘We krijgen bericht van onze familie. Een deel van hen is al terug gekomen, terwijl de rest nog onderweg is. We hebben ons best gedaan, maar we konden ze niet vinden tijdens onze reis. We gaan het nog een keer proberen, tot we de hele reis kunnen maken.

Er zijn een aantal plekken waar veel waterdruppels bij elkaar zijn. Dit zijn met name de zee, rivieren en meren. Toch zijn er meer plekken waar waterdruppels aanwezig zijn, bijvoorbeeld in de wolken of in neerslag. Neerslag is er in verschillende vormen; regen, sneeuw en ijzel. Sneeuw en ijzel komen we later weer op terug. Regen is de warmste vorm van neerslag en valt in de vorm van waterdruppels uit de wolken. 

.

 

 

We beginnen bij de zee. Door de warmte van de zon wordt ook het zeewater warmer. Zeewater verdampt normaal ook, maar door de zon komt er nog meer waterdamp vrij. Waterdamp is niet langer vloeibaar, maar gasvormig. Het proces waarin water overgaat naar waterdamp noemen we verdamping. Dit gebeurt boven meren, rivieren en boven de zee. 

Warme lucht is  lichter dan koude lucht. Hierdoor stijgt warme lucht op. Hoe hoger je komt, hoe kouder het wordt! Lucht koelt dus af wanneer deze opstijgt. Als waterdamp opstijgt dan koelt deze lucht langzaam af. Zo worden er wolken gevormd, namelijk waterdamp die afkoelt vormt kleine waterdruppeltjes dit noemen we condensatie.

 

Kun je op de afbeelding aanklikken waar condensatie plaats vindt? 

 

Wolken zijn dus eigenlijk een verzameling van super kleine waterdruppels. Blijft de wolk stijgen dan gaat deze steeds verder afkoelen. Door het afkoelen worden de druppels steeds zwaarder. Als de druppels te zwaar worden voor de wolk; dan laat de wolk deze los en krijg je neerslag! Deze vorm van neerslag noem je stijgingsneerslag!

 

 

De hele cyclus waarin water van vorm veranderd (vloeibaar, gas, vast) noem je een waterkringloop. Er is een korte en een lange waterkringloop. De korte kringloop is het proces zoals hierboven is uitgelegd; zeewater verdampt, stijgt op en valt als neerslag weer in zee. Een deel van alle waterdruppels die de reis beginnen, komt dus vrij snel weer terug naar huis toe!

 

 

 

Is alles helemaal gelukt? Kun je de volgende vragen in detail beantwoorden met de juiste begrippen?  

  1. Welke vormen van neerslag zijn er? 
  2. Wat gebeurt er als water opwarmt?
  3. Wat gebeurt er als lucht afkoelt? 
  4. Hoe ontstaat stijgingsregen?
  5. Wat is een kringloop?

Als je nog niet zo’n goed gevoel hebt, of je wilt het nog rustig doornemen: ga dan naar Level 1.
Wil je kijken of je het zonder hulp kunt? Ga dan naar Level 2.

Level 1  Level 2

Terug naar boven
Click to listen highlighted text!